Uitstapje Techniekgroep Carré

De Techniek groep van ‘t Tejaterke heeft het Koninklijk Theater Carré bezocht om te kijken hoe shows daar aangepakt worden en wat voor middelen hierbij ingezet worden. Kennis is zeker vergaard en is een erg leerzame dag geweest!

Trefpunt NAH in ’t Tejaterke

Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant start met een nieuw initiatief in 't Tejaterke: een contactgroep voor volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel en hun partners.

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan ontstaan door een beroerte, een hersentumor, een ziekte of langdurig zuurstoftekort. Het kan ook het gevolg zijn van een ongeval of geweld. Er is niet één hersenletsel gelijk aan het andere; voor iedereen zijn de gevolgen verschillend.

Breuk in de levenslijn
Het belangrijkste kenmerk van NAH is ‘de breuk in de levenslijn’. Het leven is niet meer zoals vóór het hersenletsel. Naast zichtbare gevolgen, zoals verlamming, zijn er ook veel onzichtbare gevolgen. Voorbeelden hiervan zijn: vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen, verhoogde prikkelgevoeligheid, verandering in karakter en gedrag en problemen met begrip en gebruik van taal (afasie). NAH is een chronische aandoening, je moet leren leven met de beperkingen. Ook de naasten moeten leren omgaan met een veranderde persoon en een veranderd leven. Hersenletsel heb je nooit alleen!

Herkenning, erkenning en begrip
Vooral de onzichtbare gevolgen van hersenletsel zijn nog te weinig bekend. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel stuiten dan ook vaak op onbegrip.
Bij Trefpunt NAH heb je aan een half woord genoeg. De begeleiding is in handen van ervaringsdeskundigen, mensen die zelf niet-aangeboren hersenletsel hebben en al flinke stappen hebben gezet in hun verwerkingsproces. Je kunt in een vertrouwde omgeving ervaringen delen met elkaar en tips uitwisselen. Om elkaar te steunen en om van elkaar te leren. Je ervaart dat je niet de enige bent. Dat helpt, samen bereik je meer!

Waar en wanneer?
Trefpunt NAH vindt plaats in ’t Tejaterke, Max de Bossustraat 1. Iedere eerste dinsdag van de maand, van 20.00 tot 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Neem voor meer informatie contact op met het Zelfhulp Netwerk in Bestwijzer, tel. 06 - 195 193 21 of loop vrijblijvend binnen, Zonnewende 173. Een e-mail sturen naar best@zelfhulpnetwerk.nl kan ook.

Discussie in het Gemeentehuis (2)

Besluit over subsidie uitgesteld tot september!!! Lees het artikel van Eindhovens Dagblad van 19 juli.

Discussie in het Gemeentehuis

Afgelopen maandagavond 27 juni vond in de Burgerzaal van het Gemeentehuis een informatieve sessie en discussiesessie plaats over het concept raadsbesluit om 't Tejaterke een lening te verstrekken van 175.000 euro. Een lening dus, in plaats van een eenmalige subsidie. Jan van de Meulengraaf gaf in zijn betoog, voorafgaande aan de discussie, aan dat dit de Stichting Abocuna en Stichting 't Tejaterke in een financieel onmogelijke positie zou brengen en dat daarmee ook het voorbestaan van het nog maar net opstartende sociaal-cultureel centrum, van meet af aan al in groot gevaar zou komen. De aanwezige raadsleden waren eensgezind zeer positief over wat er nu in de Max de Bossustraat staat en op de manier waarop dat met de vele vrijwilligers tot stand is gekomen. Van die vrijwilligers waren er zo’n twintig aanwezig in de zaal. Het merendeel van de raadsleden bleek voor gehele of gedeeltelijke subsidieverlening. Een enkeling volhardde in een 100 % lening. Op 18 juli wordt in een raadsvergadering het besluit over deze, voor ’t Tejaterke zeer belangrijke, kwestie genomen. Zorg dat je erbij bent op maandag 18 juli!!

€1117,00 voor het KWF en het Bijna Thuis Huis

Het Benefietconcert "Groove Foundation" van zaterdagavond 19 maart heeft het mooie eindbedrag van € 1117,00 opgeleverd voor het goede doel zijnde het Koningin Wilhelmina Fonds en het Bijna Thuis Huis in Best. Wat een TOP-avond en wat een TOP-band, met waanzinnig goede muzikanten en op de voorgrond 5 zangeressen, zowel sterk in de solo's als in de backing vocals. Er werd gedreven gespeeld en gezongen en het optreden werd vol passie en met veel humor neergezet. Een show met alles er op en aan. Mede dankzij het geweldige publiek was dit een avond om niet te vergeten. Ook om niet te vergeten: De belangeloze inzet van de band, de sponsoren, de medewerkers & vrijwilligers. Het zijn er teveel om allemaal op te noemen dus daarom bij deze: BEDANKT ALLEMAAL!! Namens Stichting Mont Ventoux en Team de Vlinder: Ans van de Ven.

 

MOVE: Een Belevenis!

De show "MOVE", door Zanggroep SPIRIT uit Best, tijdens het afgelopen weekend op de planken gebracht, stond als een huis. Meteen vanaf het begin straalde de groep, onder muzikale leiding van dirigent Don Henken, enthousiasme en energie uit.

"Uptown Funk", een van de eerste nummers, werd met veel dynamiek gebracht. Het inmiddels tot in den treuren gecoverde nummer "Fields of Gold" (Sting) was in de uitvoering van SPIRIT de moeite van het aanhoren meer dan waard. Het lied "Mannenharten" (BLØF & Nielson) werd uiteraard door de mannen ten uitvoer gebracht maar die lieten zich zo her en der toch nog wel van hun muzikale apropos brengen door de streken van hun vrouwelijke collega's. Dat muziek uit de 16-de eeuw een ereplaats kan vinden tussen de moderne composities werd wederom aangetoond door de combinatie van het prachtige "Ecce Quomodo Moritur Justus" van Jacob Handl met "Will you be there"  van Michel Jackson. Tijdens de show werden uiteindelijk ook de vrouwen in het publiek in de spotlights gezet (by the way: voortreffelijke belichting en geluid!) en vrolijk benaderd door de mannen met "Ik zou zo graag" (Jurk!).

Een groot compliment voor de band onder leiding van Joost Kraaijeveld, waaruit bassist Thijs en gitarist Niels nog even op de voorgrond traden om in een instrumentaal duel te belanden. De regie was in handen van Anne Simkens. Chapeau!! voor SPIRIT. 

De Eerste Voorstelling

De eerste voorstelling is inmiddels een feit. Op 21 februari gaf Harmonie St. Caecilia voor een overvolle theaterzaal hun Winterconcert. Het werd een geweldig concert, beginnend bij de allerkleinste muzikantjes en eindigend bij het Groot Orkest. Dirigent Adri Tempelaars was vol lof over de entourage en vooral over de geweldige akoestiek die met het verschuiven van de gordijnen op "klanksmaak" te maken is. De theaterbelichting werd aan de vuurdoop onderworpen en kwam er met "vlag en wimpel" doorheen. Dat de Foyer nog niet af was mocht de pret niet drukken want achteraf kon nog nagenoten worden bij de bar, die net een paar dagen daarvoor geplaatst was. Ondertussen hebben de Dansschool Batico en de Cursus Kunstbeleving van Art Factor Y hun intrek genomen in 't Tejaterke. De afwerking is nog wel in volle gang maar de programmering van het Tejaterke begint op stoom te komen.

Bijna Klaar!

Er wordt enorm hard gewerkt om de eerste activiteit te kunnen laten plaats vinden op zondag 21 februari. Dit zal zijn het winterconcert van de Harmonie. De schilderzaal en de danszaal zullen op 22 februari in gebruik worden genomen. Het theaterlicht in de grote zaal is afgelopen week ingehangen en zal op zaterdag 20 februari getest en geprogrammeerd zijn. Op zondag dus wat dat betreft de eerste echte “proof of the pudding”. De gordijnen zijn deze week opgehangen, waarmee plotseling zowel het beeld als de akoestiek van een professioneel theater verscheen: Een “Wauw” effect ging door de aanwezigen heen. De Danszaal en de Natuurzaal zijn zover dat ze vanaf 22 februari in gebruik kunnen worden genomen. Verder moet er nog veel gebeuren in de andere ruimten maar we zijn op de goede weg. Er wordt enorm hard gewerkt om de eerste activiteit te kunnen laten plaats vinden op zondag 21 februari. Dit zal zijn het winterconcert van de Harmonie. De schilderzaal en de danszaal zullen op 22 februari in gebruik worden genomen. Het theaterlicht in de grote zaal is afgelopen week ingehangen en zal op zaterdag 20 februari getest en geprogrammeerd zijn. Op zondag dus wat dat betreft de eerste echte “proof of the pudding”.