Hoe ontstaan gallen
In een herberg geniet je onderdak en krijg je een maaltijd. Een gal is zo’n herberg. Een reactie van een waardplant die de verwekker een onderkomen biedt.
De galappel, glanzend rood en bolrond, aan de onderkant van eikenbladeren is misschien de meest bekende. Maar er bestaan heel veel verschillende gallen. In ons land komen meer dan 800 soorten voor. Gallen komen voor op de eik, maar ook op vele andere plantensoorten, van hondsdraf tot grove den, van riet tot beuk en van brandnetel tot vogelkers. Allerlei beestjes zoals luizen, gal- en bladwespen, vlinders en vliegen, kevers, galmuggen, galmijten en loopmijten zorgen voor het ontstaan van gallen. Ze komen voor op alle plantendelen, bladeren, bloemen, stengels en wortels.
Gallen zijn een prachtig voorbeeld van de complexiteit in de natuur. De levenscyclus van veel galbewoners is ingewikkeld, generatie- en gastheerwisseling spelen een rol. Kortom, gallen vormen een heel breed thema, boeiend voor zowel planten- als dierenliefhebbers. Gallen zijn ook nog eens heel mooi, mooi van vorm, mooi van kleur én ze vertellen op een nadrukkelijke wijze het verhaal van de samenhang in de natuur.
Nieuwsgierig geworden naar deze fascinerende co-producties? Kom naar de lezing én de bijbehorende excursie!
Geef je op via de website www.ivn.nl/best