Antigone (Geweest)

| Ons Eygen Landt
vrijdag 2 februari 2024 | 20:00 uur tot 21:00 uur
zaterdag 3 februari 2024 | 20:00 uur tot 21:00 uur

Duur: 60 minuten zonder pauze
Antigone is een Griekse tragedie die ooit, ongeveer 2000 jaar geleden, geschreven is door Sophocles.
Het verhaal speelt zich af in Thebe. Oedipus, vader van Antigone, heeft jaren geregeerd over de stad. Zijn tijd op de troon gaat niet zonder slag of stoot en al snel steekt hij zichzelf een oog uit. Als gevolg betreden zijn zoons, Polyneikes en Eteocles, de troon. Ze spreken af om het anderhalf jaar te regeren. Na het eerste anderhalf jaar waarin Eteocles regeerde over Thebe, gebeurde er echter niks. Uit woede viel Polyneikes zijn broer en zijn stad aan. In de strijd sneuvelden beide broers.
Kreon, de oom van Antigone, treedt op als koning. Hij bepaalt dat het verboden is om de verrader, Polyneikes die zijn eigen stad aanviel, te begraven. Wie dat wel doet, wacht een pijnlijke doodstraf. Antigone is woedend en intens verdrietig. Wat moet ze nu doen? Ze negeert het bevel en dreigement van Kreon en besluit toch haar broer Polyneikes te begraven. Ze zal doen wat eervol is met alle gevolgen van dien.
Antigone is een eeuwenoud verhaal over het maken van keuzes en opkomen voor jezelf en je eigen normen en waarden. Een verhaal over macht, broederliefde, ingewikkelde familierelaties en één moreel dilemma. Want wat zou jij doen als jouw acties en intenties alleen zuivere bedoelingen hebben maar de straf op deze acties de doodstraf is?
Kijk hoe de Jong Volwassenen van Ons Eygen Landt onder regie van Sophie van Slooten dit verhaal op een aangrijpende maar toegankelijke manier spelen!

Zie ook