Het Diner (Herman Koch) (Geweest)

| Ons Eygen Landt
vrijdag 9 december 2022 | 20:00 uur 21:30 uur (geen pauze)
zaterdag 10 december 2022 | 20:00 uur 21:30 uur (geen pauze)

Duur: 1:30 uur
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons, wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens een nieuwe publieke topfunctie krijgt.
Het diner is de weergaloze en ambitieuze roman van Herman Koch en bewerkt voor toneel door Kees Prins, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. Het is een bloedstollend verhaal dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een toneelstuk met de tragiek van Festen wat OEL in 2016 zeer indrukwekkend heeft gespeeld. Het Diner is heel menselijk maar ook onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Zie ook